Prohibitia alcoolului, cunoscuta mai simplu ca prohibitia, este o masura legislativa sau administrativa, prin care se interzice producerea, vanzarea, exportul sau importul oricarui tip de alcool sau bautura alcoolica. Termenul este de asemenea folosit pentru a desemna perioade din istoria unor tari in care aceasta masura a fost fortata. In unele tari din lumea musulmana, consumul de alcool este interzis prin legea islamica.

La inceputul secolului al XX-lea cele mai mari miscari prohibitive au avut loc in tarile nordice si in America de Nord, pornite de diverse miscari protestante.

Prima jumatate a secolului a fost animata de perioade de prohibitie a alcoolului in diverse tari:

• 1907-1948 in Insula Printului Edward

• 1914-1925 in Rusia si Uniunea Sovietica

• 1915-1922 in Islanda

• 1916-1927 in Norvegia

• 1919 in Ungaria

• 1919-1932 in Finlanda

• 1919-1933 in Statele Unite ale Americii

Dupa cativa ani, prohibitia s-a transformat intr-un esec, pe masura ce transportul ilegal de alcool si crima organizata luau incet-incet control asupra distributiei de alcool. Distileriile si berariile din Canada, Mexic si Caraibe s-au dezvoltat vertiginous pe masura ce produsele lor erau consumate fie de americanii vizitatori, fie erau importate ilegal in SUA.


Prohibitia din SUA, cunoscuta ca si Experimentul Nobil, a avut loc in perioada 1919-1933, pe parcursul careia au fost interzise vanzarea, productia si transportul de alcool, la nivel national, prin Amendamentul 18 din Constitutia SUA.

Desi controversata, Prohibitia s-a bucurat de o larga raspandire, fiind sustinuta de grupuri diverse, printer care si celebrul Ku Klux Klan, dar beneficiind de sprijin mai ales din partea femeilor. Acestea doreau interzicerea consumului de alcool, in primul rand, pentru a reduce cazurile de violent domestica, dar si pentru a elimina efectele negative ale alcoolului.

Prohibitia a edevenit controversata si pentru medici, mai ales ca alcoolul era prescris de catre acestia in scopuri terapeutice.

ALte categorii sociale, cum ar fi cea reprezentata de gangster, au avut de castigat, celebrii Al Capone si dusmanul sau, Bugs Moran, castigand milioane de dolari de pe urma vanzarii ilegale de alcool.

Pe masura ce Prohibitia a inceput sa-si piarda din popularitate, mai ales in marile orase, s-a anticipat abolirea acesteia. Pe 23 martie 1933, presedintele Franklin Roosevelt a propus o lege care permitea producerea si comercializarea unui anumit tip de bere si de vin. In timp ce semna amendamentul, Roosevelt a facut o afirmatie ce a devenit celebra: “I think this would be a good time for a beer”. Pe 5 decembrie 1933, a fost ratificat Amendamentul 21, care conferee fiecarui stat dreptul de a interzice comertul cu alcool.


Parteneri :

HOME
ISTORIC
EVENIMENTE
MENIU
GALERIE
CONTACT

Copyright © 2010 Embargo Lounge Iasi. All rights reserved

Designed by SHEN MEDIA